Ellemanns handicap-forslag møder bred og skarp kritik

Socialministerens udspil vil ramme handicappede i stedet for at hjælpe dem, mener SF.

»Skal vi, der i øvrigt kan klare os selv, have lidt flere penge i lommen, eller skal vi sørge for at de mennesker, der virkelig har brug for hjælp også kan få den?,« spørger socialordfører for SF Kirsten Normann Andersen. Foto: Casper Dalhoff

Drop skattelettelserne og giv i stedet kommunerne flere penge til handicapområdet. Sådan lyder udmeldingen fra SF efter socialministerens udspil til en ny servicelov.

»Det handler om prioritering: Skal vi, der i øvrigt kan klare os selv, have lidt flere penge i lommen, eller skal vi sørge for at de mennesker, der virkelig har brug for hjælp også kan få den?,« siger socialordfører for SF Kirsten Normann Andersen.

Minister vil lade kommuner afgøre hjælp til handicappede

Kritikken kommer efter socialminister Karen Ellemann i sidste uge foreslog end reform af serviceloven, der skal gøre reglerne for handicappede og udsatte voksne mere enkle.

Mens den nuværende servicelov betyder, at folk med handicap har ret til en række enkeltstående ydelser, vil ministerens udspil betyde at kommunerne selv skal foretage en udredning for den enkelte borger og beslutte hvilke indsatser, der skal sættes ind.

Det lyder fint, men det handler muligvis bare om, at regeringen vil spare på de handicappede, lyder det fra flere sider.

Ifølge Kirsten Normann Andersen er der ingen tvivl om, at kommunerne er udfordret på handicapområdet. Men hun mener ikke, at socialministerens udspil er vejen frem. Tværtimod.

»Man må gå ud fra at kommunerne vil tage nogle af de løsninger i anvendelse igen, som de tidligere har fået underkendt af statsforvaltningen,« siger socialordføreren, der bl.a. fremhæver nedskæringer på døgnvagt til handicappede som en mulig konsekvens.

»Hvis man skære på døgnvagten, vil de handicappede i stedet være omfattet af den kommunale hjemmepleje og risikerer dermed at vente på hjælp i en time om natten. Det vil være til stor skade for den handicappede, som måske ovenikøbet har et fleksjob, som de skal op til om morgenen,« forklarer hun.

Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt

Der skal i stedet flere penge til området, hvis problemerne skal løses, mener socialordføreren.

»Der er ikke nogen vej udenom: Man bliver nødt til at afsætte de nødvendige midler for at løse opgaven. En hel del af de kroner og ører har vi allerede i rådighedsbeløbet i finansloven, hvis man opgiver skattelettelserne,« siger hun og tilføjer:

»Medmindre vi tænker, at handicappede bare skal leve med, at de får et ringere liv end alle andre.«

Også hos Socialdemokraterne møder foreslaget kritik.

»Det er at åbne en ladeport for, at kommunerne kan spare på de handicappede,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Karina Adsbøl, handicapordfører for Dansk Folkeparti, er heller ikke positiv over ministerens udspil:

»Man kan jo frygte, at indsatskataloget vil føre til endnu større besparelser på handicapområdet.«

Leave your comment