Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt

Handicaporganisation påpeger behovet for et åbent arbejdsmarked med regeringens udspil til SU-forringelser.

Så længe arbejdsgiverne ikke er mere åbne over for at ansætte personer med et handicap, vil det være “hamrende skævt” at skære i SU’en for netop den gruppe. Sådan siger formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

En gennemgang af regeringens 2025-udspil viser ifølge Jyllands-Posten, at gruppen af handicappede vil få udbetalt 800 kroner mindre om måneden efter skat.

– Det vil få en alvorlig betydning, fordi man som handicappet har sværere ved at betale sine regninger, end andre har. Vi har ikke de samme muligheder for at passe et job, siger Thorkild Olesen.

– Det vil betyde, at man som studerende med et handicap får opbygget en gæld. Samtidig er det også sværere for os at få et job bagefter, så vi kan betale gælden tilbage, siger Thorkild Olesen.

Formanden understreger, at der er behov for politiske tiltag, hvis flere studerende med et handicap skal gøre sig håb om at få et job, når den sidste eksamen er overstået.

– Man bliver nødt til at se på, om virksomhederne overhovedet vil have ansatte med et handicap ansat, og om de skal have nogle økonomiske incitamenter til at gøre det, siger han.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) forklarer, at handicappede får et særligt SU-tillæg. Det skal blandt andet kompensere for, at handicappede ikke har de samme muligheder for at have arbejde ved siden af et studie.

Hun forsvarer de kommende besparelser med, at regeringen samtidig vil gøre det muligt at optage større SU-lån.

– Så kan man fastholde det samme levegrundlag, som man har i dag. Det er frit for den enkelte, om man har lyst til at gøre brug af den mulighed, siger Ulla Tørnæs til Jyllands-Posten.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de ikke kan støtte forslaget.

Leave your comment